Accessibility Tools

Skip to main content

Pobresa menstrual

Pobresa menstrual

pobresa menstrual

 

Fa un mes al bloc de DKV va aparèixer un article que ens va semblar interessantíssim, perquè aborda un tema del qual ningú parla i segur afecta moltíssimes dones.

Què és i com afecta la nostra salut física i mental la pobresa menstrual?

"La pobresa menstrual és la dificultat per gestionar i viure d'una manera digna el període", explica Alicia Botello Hermosa, antropòloga que investiga la menstruació.

Vivim en un món ple de privilegis i comoditats i no ens percebem de les dificultats que en aquest ordre de coses altres persones puguin patir. Al món hi ha els països desenvolupats i els no desenvolupats. I en els menys desenvolupats hi ha milions de persones que no tenen mitjans econòmics per comprar i pagar productes d'higiene menstrual o no tenen accés a un lloc on canviar-se.

Hi ha dones que fins i tot es veuen obligades a no anar a la feina o escola durant el període. És el que es coneix com a pobresa menstrual i, a més de generar sentiments de vergonya, pot tenir algunes conseqüències en la salut, com ara les infeccions vaginals.

Et pots creure que dues de cada 10 dones, a Espanya, tenen dificultats per comprar productes menstruals? Doncs així ho confirma un estudi realitzat per Jordi Gol Gurina de l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària.

A quins productes es refereix? A productes d'higiene íntima per canviar sovint i rentar-se en un lloc adequat.

I diràs que semblen mentida aquestes afirmacions, però i si et digués que moltes vegades la pobresa menstrual és ocasionada per l'anomenada taxa rosa, que, amb un percentatge de l'IVA al 10%, a Espanya es converteixen aquests productes en articles de luxe en comptes de ser articles de primera necessitat?

Compreses, tampons, copes menstruals, bolquers o articles per a la incontinència, productes per a la higiene femenina té un IVA del 10% i tot i que fa molt de temps s'està demanant que baixi al 4% o fins i tot que se n'estudiï l'eliminació.

Encara no s'ha aconseguit, malgrat l'allau de peticions i compromisos a concedir aquesta rebaixa per part d'un govern socialista, la ministra d'Igualtat del qual, Irene Montero, pertany al partit Podem.

De la rellevància d'una hipotètica baixada al 4% de l'IVA en dóna idea una dada aportada al maig per aquesta ministra: “el 22% de les dones no poden triar aquest tipus de productes d'higiene menstrual perquè no els poden pagar”. I malgrat això, no es va aprovar aquesta mesura.

Rosa María Cárdaba García, infermera especialista en Ginecologia i Obstetrícia deia que no només l'accés a aquests productes permet viure la menstruació de manera digna. També hi ha l'accés a un bany amb aigua corrent.

Segons el Banc Mundial uns 500 milions de dones, a tot el món, no en tenen o estan en tan mal estat, que les dones posposen el canvi i higiene menstrual per no tancar bé les portes, no tenir un lloc net on canviar-se, etc. .

Més infeccions i altres conseqüències

A països pobres les conseqüències negatives de la substitució de productes higiènics per altres que no ho són, com paper higiènic, draps i fins i tot bolquers per a nens, rentats sense sabó o fins i tot amb aigua bruta, assecats en interiors i reutilitzats incrementen el risc de patir infeccions vaginals.

Si aquesta infecció no es tracta, explica Cárdaba, “pot derivar en una sèpsia (una resposta extrema del cos a una infecció, que pot provocar danys als teixits i fins i tot la mort) d'origen ginecològic que compromet la vida de la dona”.

A això s'hi afegeix “el malestar produït per un flux vaginal infecciós que pot ser pudent, brut i abundant”, el possible dolor durant el coit o els efectes en la salut reproductiva. "Les infeccions poden fer que la possibilitat d´un embaràs buscat sigui menor i, en cas d´aconseguir-se, no és infreqüent que es generin avortaments”.

Absentisme escolar

La pobresa menstrual també pot afectar al benestar mental de moltes joves, segons un estudi publicat el gener del 2021 a la revista BMC Women's Health. Cosa que, segons Botello, pot afectar l'absentisme escolar. Moltes nenes i adolescents “es queden a casa per vergonya de tacar la roba i que es noti la sang”.

La menstruació a la major part del món està associada a la brutícia i la impuresa, explica l'experta l'antropòloga Botello, autora del llibre “Llegó la regla”. Una anàlisi antropològica de la menstruació a Espanya (2020).

Diversos estudis analitzen com el període i la pobresa menstrual influeixen a l'absentisme escolar. Els investigadors assenyalen que pot ser degut tant al dolor que provoca com a la pobresa menstrual. Banys sense pany i clau, aigua i sabó per rentar-se o contenidors per rebutjar els productes usats i tacats són alguns dels elements que manquen algunes escoles i que poden ser la causa de l'absentisme.

El sentiment de por, confusió i vergonya a classe, a causa de fugues i caigudes de material sanitari; olor i taques de la roba; burles o temors d'embaràs; i haver patit assetjament per part d'estudiants i professors homes, són altres de les experiències negatives que pateixen les dones en edat escolar.

Tot i que el tema de la pobresa menstrual sembla no entra dins dels paràmetres de preocupació, d'una organització com és una empresa, el fet que hi hagi persones de totes les edats i sexe, hi ha d'haver consciència que hi pot haver i eliminar les barreres de l'accés a viure la menstruació de forma digna, també forma part de la protecció de la salut integral de les persones de l'empresa i els seus familiars.

Font: Pobreza menstrual | DKV Quiero cuidarme